Legenda

Transparantieschuif
Tijdanimatie

 
Open Maps DataData en informatie
Let op! Deze kaart kan niet gebruikt worden om te bepalen of aanvullend onderzoek noodzakelijk is bij werkzaamheden in de grond. 
De gemeente Amsterdam heeft met dat doel een CE-Bodembelastingkaart opgesteld die voldoet aan de eisen van de WSCS-OCE. Deze kaart is te vinden op: 
https://data.amsterdam.nl/#?lse=T&mpb=topografie&mpz=10&mpfs=T&mpo=exin::T:exvg::T&mps=T&mpv=52.3731143:4.8932896&pgn=home

Het Stadsarchief Amsterdam heeft deze kaart gemaakt om inzichtelijk te maken waar en wanneer er in de periode 1940-1945 bommen op Amsterdam zijn gevallen. Op de kaart zijn niet alleen door vliegtuigen afgeworpen bommen te vinden, maar ook neergestorte vliegtuigen, neergekomen luchtafweergranaten, afgeworpen lege benzinetanks etc.
De informatie bij de inslagen is afkomstig uit de rapporten van de luchtbeschermingsdienst, de dagrapporten van de politie en brandweerarchieven.
De lijst pretendeert zeker niet volledig te zijn. Van de duizenden bommen die op en rond Amsterdam zijn neergekomen is lang niet altijd terug te vinden waar ze precies zijn terechtgekomen. Door de beknopte verslaglegging is vaak ook niet te herleiden hoeveel bommen er bij een bepaald incident zijn gevallen.
De politie dagrapporten bieden het publiek wel een mooie bron om verder te gaan met onderzoek naar wat er zich  bij hun in de buurt heeft afgespeeld in de periode van de Tweede Wereldoorlog. Deze rapporten zijn in te zien in het informatiecentrum van het Stadsarchief aan de Vijzelstraat.
Zie ook deze webpagina van het Stadsarchief Archief van de Politie.


De locaties (coördinaten) van de oorlogsmonumenten zijn vooralsnog bij benadering.

Gebruik ook de tijdschuifbalk en de transparantieschuif in de de zwarte balk bovenin.
Inhoudelijk contactpersoon

Stadsarchief Amsterdam
Eric Heijselaar
e.heijselaar@amsterdam.nl

Kaartnavigatie

- Klik op een kaartobject voor informatie over dat object.
- Dubbelklik op de kaart om stapsgewijs in te zoomen, of
- Gebruik het muiswiel of de controlbar voor in- en uitzoomen.
- Houdt de muisknop ingedrukt of gebruik de controlbar om het kaartbeeld te verschuiven.
- Streetview is beschikbaar via de controlbar (gele poppetje op de kaart leggen).
- Kies rechts bovenin een topografische ondergrond of de luchtfoto.
- Met het knopje rechtsmidden tekent u een gebied, waarin de objecten worden geteld.
- Met het knopje rechtsmidden tekent u een lijn, waarvan de afstand wordt gemeten.

Open Maps Data

De meeste datasets achter de kaarten zijn beschikbaar via Maps Data.

Over Maps Amsterdam

De website maps.amsterdam.nl wordt beheerd door de afdeling Ruimte en Duurzaamheid van de Gemeente Amsterdam. Wij doen ons best de informatie op deze interactieve kaart actueel, correct en toegankelijk te houden, maar kunnen dit niet garanderen.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de kaart. Ten opzichte van de ondergrond kan door projectieconversie een kleine verschuiving hebben plaatsgevonden.
De Gemeente Amsterdam behoudt zich het auteursrecht voor op de informatie op deze kaart, inclusief beeldmerken, videomateriaal, logo's, fotomateriaal en de documenten die via deze kaart zijn te downloaden. Citeren of het publiceren van een screenshot van de kaart met bronvermelding moedigen we aan, evenals linken naar deze interactieve kaart. Voor vragen, opmerkingen of aanvullingen neemt u contact op met de inhoudelijk contactpersoon.

Embedden en linken
Vanwege security redenen (clickjacking) is het niet meer mogelijk om Maps-kaarten in een iframe te embedden in uw (nieuws)site. U kunt een afbeelding/screenshot van de kaart en een link naar de kaart op Maps Amsterdam in uw nieuwsitem opnemen.
Een ogenblik geduld | Just a moment ....