Bouwjaar

Legenda

Transparantieschuif
Tijdanimatie

Legenda

Transparantieschuif
Tijdanimatie
Toelichting bij deze kaart
Over deze kaart
Er staan ongeveer 1 miljoen bomen in de stad. Amsterdam is daarmee 1 van de groenste steden van Europa. 300.000 daarvan worden beheerd door de gemeente. Amsterdam probeert onze bomen veilig en gezond te houden. Met de meeste bomen lukt dat. Soms, als bomen afsterven, ziek of onveilig zijn, moeten ze worden vervangen. Voor de verwijderde bomen, komen bomen terug. 

Een boom kan onveilig worden door bijvoorbeeld sterfte, ziekte, een storm of een te kleine groeiplaats. Hierdoor kunnen ze omvallen of kunnen er takken afbreken. Ieder jaar wordt een deel van alle bomen gecontroleerd. De gemeente neemt maatregelen als het voor bewoners onveilig is. Het uitgangspunt is het behouden van de bomen. De gemiddelde levensduur van een boom in de stad is ongeveer 40 jaar.

Van een deel van de afgekeurde bomen worden alleen de takken en een deel van de stam afgezaagd. Zo kunnen de bomen niemand meer bezeren, maar kunnen dieren er nog wel gebruik van maken. Zij bouwen nesten in zulke bomen en halen er voedsel uit.

De juiste plek
De gemeente wil verwijderde bomen binnen 2 tot maximaal 3 jaar terug planten. Voor alle verwijderde bomen komen bomen terug. Bij voorkeur op dezelfde locatie. Maar nieuwe bomen kunnen niet altijd op dezelfde plek geplant worden. Dat komt door kabels en leidingen in de grond, grondwater en bebouwing. Of gebrek aan ruimte voor de boom om goed te kunnen groeien. Wanneer een onveilige boom wordt weg gehaald, onderzoekt de gemeente altijd de bodem waar de boom gestaan heeft. Wat zit er in de grond, is de bodem van goede kwaliteit, kan een nieuwe boom hier optimaal groeien. Anders zoekt de gemeente naar een plek waar de bomen genoeg ruimte hebben. Zo blijft de hoeveelheid groen in de stad op peil. 

Op de kaart is het volgende te zien?
Op deze kaart vindt u de bomen die afgelopen plantseizoen zijn herplant en waar vergunning wordt aangevraagd voor kap en snoei. Door op de boom te klikken treft u informatie over de boom zoals soort, leeftijd en waar deze staat.
Deze kaart wordt twee keer per jaar geactualiseerd op 1 augustus en 1 december. Dit gebeurt op het moment dat de gemeente kapvergunningen aanvraagt voor de bomen die onveilig zijn bevonden door de veiligheidsinspectie. En de kaart wordt begin mei van elk jaar geactualiseerd met het totaaloverzicht van alle bomen die verwijderd en herplant zijn in het voorgaande plantseizoen.

Bruin = Kaplijst
Deze bomen zijn onveilig bevonden door de veiligheidsinspectie. Gemeente Amsterdam wil starten met deze bomen te vervangen in het plantseizoen tussen november 2021 en april 2022. Voor het verwijderen van deze bomen vraagt de gemeente een kapvergunning aan. 

Blauw = Snoeilijst
Deze bomen zijn onveilig bevonden door de veiligheidsinspectie. Gemeente Amsterdam wil starten met deze bomen te snoeien in het plantseizoen tussen november 2021 en april 2022. Omdat meer dan 25% van de boom gesnoeid wordt, vraagt de gemeente een vergunning aan.

Groen = Herplantlijst
Deze bomen zijn vanuit het programma afgelopen plantseizoen herplant door de gemeente Amsterdam.

Contact
Het laatste nieuws over de vervangingsopgave van bomen die de gemeente in eigen beheer heeft, vindt u op: www.amsterdam.nl/vervanginggroen. Als u een dode of zieke boom ziet die niet op de kaplijst staat, dan kunt u een melding doen. Heeft u vragen over deze informatie? Stuur dan een e-mail naar: vervangingsopgavegroen@amsterdam.nl of bel naar 14 020. 

Contact
Gemeente Amsterdam - Verkeer en Openbare Ruimte
vervangingsopgavegroen@amsterdam.nl

Over Maps Amsterdam
De website maps.amsterdam.nl (klik voor meer kaarten) wordt beheerd door de afdeling Ruimte en Duurzaamheid van de Gemeente Amsterdam. Wij doen ons best de informatie op deze interactieve kaart actueel, correct en toegankelijk te houden, maar kunnen dit niet garanderen.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de kaart.
Ten opzichte van de ondergrond kan door projectieconversie een kleine verschuiving hebben plaatsgevonden.
De Gemeente Amsterdam behoudt zich het auteursrecht voor op de informatie op deze kaart, inclusief beeldmerken, videomateriaal, logo's, fotomateriaal en de documenten die via deze kaart zijn te downloaden. Citeren of het publiceren van een screenshot van de kaart met bronvermelding moedigen we aan, evenals linken naar deze interactieve kaart. Voor vragen, opmerkingen of aanvullingen neemt u contact via het vermelde mailadres of de webpagina.

Over de functies bij adresgegevens
In de adressentabel, na aanklikken van een pand, staan 3 functies:
  • het Gebruiksdoel, afkomstig uit de BAG
  • de functie volgens de dienst Belastingen voor de WOZ, afkomstig uit de BAG-plus
  • de niet-woonfunctie volgens de Functiekaart
Correcties voor de BAG kunt u hier terugmelden.
Periodiek wordt de Functiekaart geactualiseerd op basis van het Gebruiksdoel en het Feitelijk gebruik.

Open Data
De meeste datasets achter de kaarten zijn beschikbaar via Maps Data.
Meer datasets en webservices zijn te vinden op Data en informatie

Embedden en linken
Vanwege security redenen is het alleen nog mogelijk om Maps-kaarten in een iframe te embedden binnen het domein amsterdam.nl. U kunt een afbeelding/screenshot van de kaart en een link naar de kaart op Maps Amsterdam in uw nieuwsitem opnemen.
 
Even geduld ... Wait a moment