Bouwjaar

Legenda

Transparantieschuif
Tijdanimatie

Legenda

Transparantieschuif
Tijdanimatie
Toelichting bij deze kaart
Zodra de dataset van 2023 beschikbaar is, zal de Woningwaardekaart 2023 worden gemaakt en toegevoegd aan de reeks. Mailcontact hierover is nodeloos.

De verkoopprijs en het vloeroppervlak van elke verkochte woning in Amsterdam is per adres bekend bij het Kadaster en via de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente Amsterdam geleverd aan de afdeling Ruimte en Duurzaamheid voor het maken van de Woningwaardekaart.
In een Geografisch Informatie Systeem (GIS) worden alle transactieadressen als punten op de kaart afgebeeld en de prijs per m2 van elk punt wordt berekend (=verkoopprijs / m2 vloeroppervlak). Extreme waarden zijn er uitgehaald. Door een interpolatiemethode, waarbij in een straal van 300 meter tenminste 2 transactie-adressen moeten liggen, ontstaan dan de Woningwaardekaarten.

Op deze Woningwaardekaart betekenen de blauwe gebieden dat je daar veel woning voor je geld krijgt. De woningen in de rode gebieden zijn kennelijk (erg) gewild om andere aspecten dan het vloeroppervlak van de woning: het voorzieningenniveau, de nabijheid van het historische centrum, de openbare ruimte, het gebouwtype of het woonmilieu. De Woningwaardekaart is daarmee een buitengewoon goede indicatie van de waardering van een buurt.

Op deze kaarten zijn de kleurenranges in de Legenda aangepast aan de jaarlijkse inflatie. In 2002 is de index gesteld op 100, in 2015 is de index 124. Dat wil zeggen dat door geldontwaarding 500 euro in 2002 overeenkomt met 500 x 1,24 = 620 euro in 2015. De ranges in de Legenda zijn op die manier voor elk jaar berekend.

Bron CBS Inflatie- en indexcijfers

De ruwe data (adrespunten) die ten grondslag liggen aan de interpolatie voor de Woningwaardekaart is niet beschikbaar. Deze adresinformatie is afkomstig van het Kadaster en de Gemeente Amsterdam is dus geen eigenaar en mag de dataset daarom ook niet doorleveren.

Contact
Gemeente Amsterdam - Ruimte en Duurzaamheid
Koos van Zanen
k.van.zanen@amsterdam.nl

Over Maps Amsterdam
De website maps.amsterdam.nl (klik voor meer kaarten) wordt beheerd door de afdeling Ruimte en Duurzaamheid van de Gemeente Amsterdam. Wij doen ons best de informatie op deze interactieve kaart actueel, correct en toegankelijk te houden, maar kunnen dit niet garanderen.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de kaart.
Ten opzichte van de ondergrond kan door projectieconversie een kleine verschuiving hebben plaatsgevonden.
De Gemeente Amsterdam behoudt zich het auteursrecht voor op de informatie op deze kaart, inclusief beeldmerken, videomateriaal, logo's, fotomateriaal en de documenten die via deze kaart zijn te downloaden. Citeren of het publiceren van een screenshot van de kaart met bronvermelding moedigen we aan, evenals linken naar deze interactieve kaart. Voor vragen, opmerkingen of aanvullingen neemt u contact via het vermelde mailadres of de webpagina.

Open Data
De meeste datasets achter de kaarten zijn beschikbaar via Maps Data.
Meer datasets en webservices zijn te vinden op Data en informatie

Embedden en linken
Vanwege security redenen is het alleen nog mogelijk om Maps-kaarten in een iframe te embedden binnen het domein amsterdam.nl.
Anderen kunnen een afbeelding van en een link naar de kaart opnemen in een (nieuws)artikel.
 
Even geduld ... Wait a moment